Running-Magazine-Logo

8ος Παραλίμνιος Δρόμος Ρυμνίου Κοζάνης 2016 – 4 Σεπτεμβρίου | Κοζάνη

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

8ος Παραλίμνιος Δρόμος Ρυμνίου Κοζάνης

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ρυμνίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθλητισμού Πολιτισμού Νεολαίας Δήμου Κοζάνης το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  διοργανώνουν την ΚΥΡΙΑΚΗ  4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 τον 8ο παραλίμνιο λαϊκό ανώμαλο δρόμο Ρυμνίου (15χλμ αγωνιστικό και 5χλμ περιπατητικό).

 

Θα ακολουθήσει αναλυτική προκήρυξη τις επόμενες ημέρες.

Ρύμνιο Κοζάνης

Το Ρύμνιο (Τοπική Κοινότητα Ρυμνίου – Δημοτική Ενότητα ΑΙΑΝΗΣ), ανήκει στον δήμο ΚΟΖΑΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Ρύμνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Κοζάνη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Ρύμνιο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ρυμνίου, του πρώην Δήμου ΑΙΑΝΗΣ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το όνομα τον χωριού

Το όνομα Ρύμνιο οφείλεται στη μορφή του εδάφους της αρχικής θέσης του χωριού στην Παλιόχωρα. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα το επίθετο ερυμνός (-ή, -όν), σημαίνει οχυ­ρωμένος ή απόκρημνος κι απότομος. Ο τόπος στην Πα­λιόχωρα και φυσική οχύρωση διαθέτει κι απόκρημνος κι απότομος είναι. Είναι τόπος ερυμνός. Από το επίθετο αυτό προήλθε το ουσιαστικό “Ρίμνος”, όπως αναγράφεται στον κώδικα της Ζάβορδας, ή “Ρίμνον”, όπως το αναφέρει ο Σχοινάς. Από ένα απ’ αυτά τα ουσιαστικά προέρχεται το ουδέτερο Ρύμνιο που ερμηνεύεται ως αυτό που ανήκει στο αρσενικό Ρύμνος ή στο ουδέτερο Ρύμνον.

Πότε, όμως, καθιερώθηκε το σημερινό όνομα δεν είναι γνωστό. Αυτό θα πρέπει να έγινε κατά τη δύση της τουρκο­κρατίας ή αμέσως μετά την απελευθέρωση, αφού στα 1918 ήταν συνοικισμός της κοινότητας Σερβίων με το όνομα Ρύμνιον.

Αρχαιολογικοί θησαυροί

Η κατοίκηση της περιοχής του Ρυμνίου τουλάχιστον από την ύστερη εποχή του χαλκού και κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του σιδήρου (1200-7ος αι. π.Χ.) τεκμηριώ­νεται από την αποκάλυψη εκτεταμένου νεκροταφείου αυτής της περιόδου στ’ ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, στις θέσεις Νοφανός και Νέα αμπέλια. Αφορμή για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη στάθηκε η παράδοση σε υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας δυο μυκηναϊκών αγγείων από τους Κων. Κωνσταντόπουλο και Φώτ. Σγουρόπουλο.

Η ανασκαφή που διενεργήθηκε έφερε στο φως κιβωτιό­σχημους τάφους, χτισμένους με πλάκες, ορισμένοι από τους οποίους ήταν καλυμμένοι κατά συστάδες από τεχνητούς τύμβους. Πολλοί τάφοι είχαν συληθεί, αυτοί, όμως, που βρέθηκαν αδιατάρακτοι παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για τα έθιμα ταφής των νεκρών κατά την πρώιμη αυτή περίοδο. Τα κτερίσματα είναι, ως επί το πλείστον, χάλκινα κοσμήματα (πόρπες, ενώτια, περιδέραια, περίαπτα, βραχιόλια) αλλά και πήλινα σκεύη, απαραίτητα για τη μεταθανάτια ζωή του νεκρού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία στους τά­φους μυκηναϊκών κτερισμάτων, μια επί πλέον απόδειξη της πολυδιάστατης δραστηριότητας των φορέων του μυκηναϊ­κού πολιτισμού στο μακεδονικό χώρο.

Από τάφο της πρώιμης εποχής του σιδήρου προέρχονται και δυο χειροποίητα αγγεία, μία πρόχους κι ένας αμφορίσκος, που στα 1967 βρέθηκαν στην Παλιόχωρα και φυλάγο­νται στην αρχαιολογική συλλογή της Αιανής. Πρόκειται για θέση όπου τα αρχαία οικοδομικά λείψανα είναι εμφανή και η έρευνα στο χώρο θα οδηγούσε σ’ ενδιαφέροντα για την ιστορία της περιοχής συμπεράσματα.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X