Running-Magazine-Logo

Ζυγίζει η μυική μάζα περισσότερο από το λίπος;

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Έχεις ξεκινήσει ποτέ ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να ανακαλύψεις πως ο αριθμός στην ζυγαριά δεν έπεφτε (ίσως και να ανέβηκε); Αν ναι, δεν είσαι ο μοναδικός. Τόσο η αεροβική άσκηση όσο και η άσκηση με αντιστάσεις μπορούν να αυξήσουν την μυική μάζα και να συντελέσουν στην καύση του σωματικού λίπους. Άρα, αν ο αριθμός στην ζυγαριά δεν αλλάζει δεν σημαίνει πως όλη αυτή η γυμναστική πάει τσάμπα (1). Η μυική μάζα έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, πράγμα που σημαίνει πως καταλαμβάνει μικρότερο όγκο από μια ίσου βάρους μάζα σωματικού λίπους. Έτσι εξηγείται το οτι είναι πιθανό να φαίνεσαι πιο αδύνατος χωρίς να έχεις χάσεις σημαντική ποσότητα σωματικού βάρους (2).

Η Αλήθεια πίσω από τον Μύθο

Έχεις ακούσει να λένε πως 1 κιλό μυς ζυγίζει περισσότερο από 1 κιλό λίπους; Λάθος! 1 κιλό είναι πάντα 1 κιλό. Αλλά επειδή 1 κιλό λίπους καταλαμβάνει 4 φορές μεγαλύτερο όγκο από τον μυικό ιστό 1 κιλού, είναι πιθανόν να φαίνεσαι και να νιώθεις πιο αδύνατος ακόμα και αν το βάρος σου παραμένει το ίδιο. Φυσικά, είναι πιθανό να ζυγίζεις το ίδιο αλλά να φαίνεσαι και να νιώθεις πιο παχύς (3). Το τελευταίο είναι περισσότερο έκδηλο σε μεγαλύτερους ανθρώπους, καθώς οι μύες τείνουν να μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου αφού οι μυικές βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο επιδιορθώνονται σε πιο αργό ρυθμό από αυτόν ενός νέου ανθρώπου. Αν προσθέσουμε και την μειωμένη φυσική δραστηριότητα σε μεγαλύτερους ανθρώπους παρατηρούμε πως η αναλογία μύες προς λίπος ολοένα και μικραίνει καθώς γερνάμε (4).

Έτσι, ενώ είναι μύθος πως η μυική μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος, το υπερβολικό σωματικό λίπος αποτελεί δείκτη σοβαρών παθήσεων όπως εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη (5). Παρόλο που είναι δύσκολο να καθοριστεί το ιδανικό σωματικό λίπος για τον καθένα, πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να έχει το ίδιο ανθυγιεινές συνέπειες, όπως αναπαραγωγική δυσλειτουργία για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αποδέχεσαι τις ανάγκες του σώματος τόσο σε λίπος όσο και σε μυική μάζα, για την διατήρηση της συνολικής υγείας αλλά και να την τροφοδότηση με ενέργεια για ένα δραστήριο τρόπο ζωής (6).

Χάνοντας βάρος

Ενώ ο πραγματικός αριθμός των κιλών μπορεί να μην μειώνεται μετά την έναρξη ενός προπονητικού προγράμματος, η αναλογία της μυικής μάζας προς το λίπος μπορεί να αυξάνει, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη υγεία και βελτιώνοντας την συνολική φυσική κατάσταση (7). Έτσι, αφού ξοδέψεις αρκετό ποιοτικό χρόνο παρέα με τον διάδρομο γυμναστικής ή με 2 αλτήρες, μην διακόψεις μόνο και μόνο επειδή δεν χάνεις κιλά. Ίσως είναι η ώρα να απομακρύνεις την ζυγαριά και να την αντικαταστήσεις με μια ματιά στον καθρέφτη ή με ένα νέο προσωπικό ρεκόρ στο γυμναστήριο.

 

 

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X