Running-Magazine-Logo

Ασκήσεις για μια υγιή μέση

back pain woman summer

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ένα στοιχείο που όλοι οι τραυματισμοί στην μέση έχουν κοινό, είναι ότι η θεραπεία περιλαμβάνει άσκηση και φυσική κατάσταση.

Μια σειρά από καλές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχεις σε συνεχή βάση, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μείωσης των πιθανοτήτων να επαναληφθεί ο πόνος στην μέση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και επιλογών για να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση, όπου μπορείς πάντα να βρεις κάποιες που σου αρέσουν και είναι αποτελεσματικές.

Η άσκηση βοηθάει στην αποκατάσταση από ένα τραυματισμό

Μια φυσιολογική διέγερση για μια θεραπευτική διαδικασία είναι η ενεργητική άσκηση, με έλεγχο πάντα, σταδιακής και κλιμακωτής δυσκολίας. Η κίνηση διανέμει διατροφικά στοιχεία στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και στον μαλακούς ιστούς στην σπονδυλική στήλη, ώστε να διατηρούνται υγιείς οι δίσκοι, οι μυικές ομάδες και οι σύνδεσμοι της περιοχής. Ισχύει όμως και το αντίστροφο, η έλλειψη άσκησης και κίνησης μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο σου, οδηγώντας σε ακαμψία και αδυναμία. Φυσιολογικές διατάσεις, επίσης είναι πολύ σημαντικές για την αποκατάσταση. Προτείνονται καθημερινές διατάσεις των hamstrings αφού αν είναι σφιγμένες αυτές οι μυικές ομάδες αυξάνουν την πίεση στην σπονδυλική στήλη.

Ο δυνατός κορμός μειώνει τις πιέσεις στην σπονδυλική στήλη

Οι δυνατές μυικές ομάδες του κορμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κοιλιακοί μύες, η πλάτη και τις μυικές ομάδες της λεκάνης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την αποφυγή αλλά και την αποκατάσταση από προβλήματα της μέσης. Το πολύπλοκο μυικό και συνδεσμικό δίκτυο που συνδέεται στην σπονδυλική στήλη, παρέχει σημαντική στήριξη, δύναμη και σταθερότητα στον κορμό σου. Και αντίθετα με τις μυικές ομάδες των ποδιών που πάντα εξασκούνται από τις καθημερινές δραστηριότητες, οι μυικές ομάδες του κορμού δεν εξασκούνται αρκετά από τις καθημερινές κινήσεις και χρειάζονται στοχευμένες ασκήσεις για να μείνουν δυνατές. Το ίδιο ισχύει και για τις μυικές ομάδες της μέσης.

Το περπάτημα παρέχει ήπιας έντασης άσκηση για την μέση σου

Το περπάτημα έχει παρέχει πολλά οφέλη, βοηθάει να δυναμώσεις τις μυικές ομάδες που στηρίζουν το σώμα σου και το κρατάνε σε όρθια θέση, τροφοδοτεί με διατροφικά στοιχεία στις δομές τις σπονδυλικής σου στήλης, βελτιώνει την ελαστικότητα και αυξάνει την παραγωγή παυσίπονων ενδορφινών στον οργανισμό σου.

Αν ήδη έχεις πρόβλημα στην μέση σου, ισορροπημένο και σταθερό περπάτημα ενισχύει την ικανότητα σου να κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα ή την όξυνση επιπλέον επεισοδίων πόνου στην μέση. Το περπάτημα είναι χαμηλής επίπτωσης άσκηση που επιτρέπει στους μυς σου να δουλεύουν χωρίς να ασκούν πίεση στην σπονδυλική σου στήλη. Για κάνεις το περπάτημα άσκηση, πρέπει να κρατάς ένα ζωηρό ρυθμό, καλή στάση του σώματός σου και να περπατάς για περίπου 30 λεπτά (περίπου 3,5 km) για 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

Άσκηση στο νερό

Το νερό επίσης παρέχει την απαιτούμενη αντίσταση, επιτρέποντας την ενδυνάμωση και την διατήρηση μιας καλής κατάστασης της περιοχής της μέσης, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο ενός καινούριου τραυματισμού από απότομες κινήσεις. Η υποστήριξη που παρέχει το νερό μπορεί να είναι σημαντική βοήθεια αν είσαι υπέρβαρος, καθώς η άνωση αναιρεί το επιπλέον σωματικό βάρος, επιτρέποντας ελευθερία κινήσεων. Αποτελεί επίσης, ένα αρκετά αποτελεσματικό μέσο άσκησης αν έχεις κάποια επίπονη κατάσταση στις αρθρώσεις σου.

Ασκήσεις αποκατάστασης

Μπορείς να έχεις κάποια επιπλέον οφέλη για την πονεμένη μέση σου από την ήρεμη και ήπιας έντασης άσκηση. Παράδειγμα, η yoga περιλαμβάνει πολλών ειδών διατάσεις που δεν επιβαρύνουν την μέση σου, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ροή του αίματος, αποβάλουν την τοξίνες και επιτρέπουν διατροφικά στοιχεία να απορροφηθούν από τις μυικές ομάδες και τους μαλακούς ιστούς στην περιοχή της μέσης.

Η πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης Tai Chi περιλαμβάνει μεγάλο όγκο απαλών κινήσεων του σώματος. Δεν περιλαμβάνει απότομες κινήσεις που δημιουργούν πιέσεις στην σπονδυλική σου στήλη. Μαζί η yoga και το tai chi περιλαμβάνουν τεχνικές διαλογισμού που μπορούν να αποβάλουν την πίεση και το άγχος, παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στους πόνους της σπονδυλικής στήλης.

Ανάλογο με την ειδική διάγνωση (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) και το επίπεδο του πόνου είναι και το πρόγραμμα των ασκήσεων για την αποκατάσταση σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να επισκεφτείς έναν ειδικό στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος είναι κατάλληλος για να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο και να σε κατευθύνει, ώστε να τις εκτελέσεις με την σωστή συχνότητα και την σωστή τεχνική.

Αν δεν είχες καλή εμπειρία στο παρελθόν με ασκήσεις και προπονήσεις, σε ενθαρρύνουμε να δοκιμάσεις ξανά. Ίσως να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό εκπαιδευτή ή μια διαφορετική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος γιατί ο γενικός κανόνας λέει ότι αν ασκείσαι τακτικά, θα έχεις μικρότερο πόνο απ ότι αν δεν ασκείσαι καθόλου.

Συγγραφέας: Stephanie Burke

Κατασκευή και επιμέλεια: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X