Running-Magazine-Logo

Γιατί δε χάνω βάρος;

varos

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι, πέρα από τη διατροφή, για τους οποίους δε χάνεις εύκολα βάρος.

Έχεις άγχος


Το άγχος ενθαρρύνει την περίσσεια παραγωγή κορτιζόλης, η οποία επικοινωνεί με τα κύτταρα του σώματος, «ειδοποιώντας» ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Το σώμα αντιδρά με αυξημένη αποθήκευση λίπους, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και σου προκαλεί έντονο το αίσθημα της πείνας.

Με την άσκηση μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη).

Άδειο στομάχι


Κάνε μια γροθιά. Αυτό είναι το μέγεθος το οποίο θα πρέπει να έχει το άδειο στομάχι σου. Σκέψου πόση τροφή στριμώχνεται σε αυτό, σε κάθε γεύμα. Ο Δρ Libby Weaver, συγγραφέας του «Συμπτωματικά Υπέρβαρος;» (των Allen & Unwin), λέει ότι αν το στομάχι σου έχει ένα ορισμένο μέγεθος, έτσι οφείλει να είναι και κάθε μέρα. Έτσι, όταν τρώς λιγότερο, το έντερο σου δίνει «σήμα» ότι είσαι ακόμα πεινασμένος.

Μείωσε τις μερίδες φαγητού. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ημέρες για να συρρικνωθεί το στομάχι.

Προσκολλημένος στην δίαιτα


Αν πραγματοποιήσεις μια δίαιτα και χάσεις, για παράδειγμα, πέντε κιλά απότομα, είναι πιθανό να βρεθείς ξαφνικά πολύ πεινασμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υποθάλαμος του εγκεφάλου αντιδρά στην έλλειψη τροφής. Πιο συγκεκριμένα, ανταποκρίνεται με το να σε μετατρέπει σε μια μηχανή αποθήκευσης λίπους, να σε κάνει να είσαι πάρα πολύ τεμπέλης ώστε να μην μπορείς να ασκηθείς και επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Όσο λοιπόν πιο πολύ παραμείνεις προσκολλημένος στη δίαιτά σου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να χάσεις βάρος.

Αν χάνεις βάρος και κάνεις και μερικές ατασθαλίες (ακολουθώντας για επτά εβδομάδες αρχικά τη δίαιτά μαζί με άσκηση, οι οποίες «διανθίζονται» με διαλείμματα μέχρι και έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων τρως μεγαλύτερα σε ποσότητα αλλά πολύ θρεπτικά γεύματα) μπορείς να χάσεις πιο πολλά κιλά μετά από τέσσερις μήνες, σε σύγκριση με το αν ακολουθείς τη δίαιτα συνεχώς, υποστηρίζει ο Sainsbury-Salis. Μειώνοντας σταδιακά το βάρος σου κάθε φορά, επιτρέπεις στο σώμα σου να προσαρμοστεί, έτσι θα χάσεις τα κιλά και θα τα κρατήσεις μακριά οριστικά.

Είσαι εξαρτημένος από το junk food


Τα λιπαρά θερμιδογόνα και γλυκά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε τοξικομανείς.


Πρέπει να τρώς τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά) και θα σταματήσει σύντομα η αίσθηση έντονης επιθυμίας για τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Έχεις μόλις μετακομίσει με τον σύντροφό σας


Αυτό είναι ένα πολύ «κομβικό σημείο» ειδικά αν είσαι γυναίκα. Τότε αρχίζεις να καταναλώνεις γεύματα που δεν συνήθιζες (π.χ. πίτσες, σουβλάκια) σε ίσες μερίδες σε μέγεθος όσο το κομμάτι που τρώει ο σύντροφός σου


Σέρβιρε το φαγητό σου σε μικρό πιάτο και ότι και αν φας, καλό είναι να το συνοδεύεις με σαλάτα, όπου τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Χρειάζεσαι περισσότερο λίπος


Τρώγοντας υδατάνθρακες, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να σηματοδοτήσει το στομάχι ότι έχεις φάει – οπότε μπορεί να έχεις καταναλώσει πάρα πολλούς. Τρώγοντας όμως λίπος και πρωτεΐνη, το κέντρο του εγκεφάλου που δίνει σήμα ότι έχει επέλθει κορεσμός, αρχίζει να λαμβάνει σήματα μέσα σε πέντε λεπτά και έτσι θα αισθάνεσαι πλήρης πολύ πιο γρήγορα, λέει ο Weaver.

Τοποθέτησε λίγο λάδι στις σαλάτες και κατανάλωσε άφθονα άπαχα κρέατα, ψάρια, αυγά ή μανιτάρια.

Είναι στα γονίδια σου

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με ορισμένες παραλλαγές ενός γονιδίου που σχετίζεται με “αυξημένη μάζα λίπους και της παχυσαρκίας” έχουν μεγαλύτερη όρεξη και είναι σημαντικά βαρύτεροι από εκείνους που δεν το έχουν.


Πρέπει να Ασκείσαι τακτικά και τρως υγιεινά τρόφιμα καθώς ο συνδυασμός και των δύο μειώνει την επίδραση των γονιδίων αυτών.

Παίρνεις φάρμακα με συνταγή γιατρού


Μερικά συντομογραφημένα φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους λόγω επίδρασή τους στη διάθεση, την όρεξη και το μεταβολισμό. Αυτά περιλαμβάνουν πολλά από τη νέα γενιά αντικαταθλιπτικών, κορτικοστεροειδή καθώς και μερικά αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Garry Egger, συν-συγγραφέας του βιβλίου Planet Παχυσαρκία (Allen & Unwin) και σύμβουλος για την παχυσαρκία για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Έλεγξε με το γιατρό σου τα φάρμακα που λαμβάνεις αν ανησυχείς, ή απλά ρώτησε εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη φαρμακευτική σου αγωγή.

Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου


Το ασβέστιο έχει βρεθεί ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Melanie McGrice – πρόεδρο του Διαιτολογικού Συλλόγου Κατά της Παχυσαρκίας της Αυστραλίας. Καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες ασβεστίου φαίνεται να καταπνίγεται η επιθυμία να τρώς περισσότερο, ενώ αν δεν τρώς τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, διαφαίνεται η έντονη επιθυμία για επιπλέον πρόσληψη τροφής.


Πρέπει να συμπεριλάβεις τρεις μερίδες -χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά- γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), στην καθημερινή διατροφή σου.

Έχεις προκατάληψη για ορισμένα φαγητά

«Το φαγητό δεν είναι «καλό» ή «κακό», «πρόχειρο» ή «σκουπίδια», και δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα για τα τρόφιμα καθώς είναι φυσιολογικό να τρως περιστασιακά», σύμφωνα με τον Δρ Rick Kausman, συγγραφέας του βιβλίου «Αν δεν κάνετε δίαιτα, τότε τι κάνετε;» (Allen & Unwin) και εκπρόσωπος της ΑΜΑ για τη διαχείριση του βάρους και τη διατροφική συμπεριφορά. Εάν βάζεις ετικέτες στα τρόφιμα, βάζεις αυτόματα ετικέτα στον εαυτό σου – δεν είσαι ένας κακός άνθρωπος, αν τρως σοκολάτα περισσότερο ενώ είσαι καλός, αν φας ένα μήλο για παράδειγμα, λέει ο Kausman.


Ταξινόμεισαι τα τρόφιμα που καταναλώνεις ως «καθημερινά» ή «μερικές φορές». Μην ξεχνάς ότι είναι καλό να τρως ένα κέικ ή σοκολάτα μερικές φορές, απλά δεν είναι καλό να το τρως κάθε μέρα.

Πως να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου

Κατανάλωσε ω-3 λιπαρά οξέα

Πρέπει να τρως πολλά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως σολομός, ρέγκα, τόνος) τα οποία βοηθούν να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθώντας παράλληλα στη ρύθμιση του μεταβολισμού σου. Επίσης βοηθούν στο να μειωθεί η αντίσταση στην ορμόνη «λεπτίνη», την οποία οι ερευνητές έχουν συνδέσει με το πόσο γρήγορα καίγεται το λίπος. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους αρουραίους σχετικά με την παχυσαρκία, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν καταναλώσει μεγάλες δόσεις ιχθυέλαιου, ενώ ασκούνταν παράλληλα, έχασαν βάρος. Καλό λοιπόν θα είναι να πάρεις συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων. Αν παρ’ όλα αυτά δυσανασχετείς με την πολύωρη αίσθηση της θαλασσινής γεύσης μετά τη λήψη, δοκίμασε το έλαιο λιναρόσπορου, καρύδια, ή τα αυγά που είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα.

Δοκίμασε πράσινο τσαι


Το πράσινο τσάι έχει από καιρό γίνει γνωστό για τις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του. Επιπροσθέτως, νέα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το ενεργό του συστατικό, η κατεχίνη, μπορεί να δυναμώσει το μεταβολισμό. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών σε άτομα που κάνουν δίαιτα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν, υποδηλώνοντας ότι οι κατεχίνες μπορούν να βελτιώσουν την οξείδωση των λιπών και θερμογένεση, την παραγωγή ενέργειας του σώματός σου, ή την θερμότητα, από την πέψη. Αλλά πόσο θα πρέπει να πίνεις; Σύμφωνα με μια μελέτη, αν πίνεις τρία με τέσσερα ποτήρια πράσινο τσάι την ημέρα, μπορείς να αυξήσεις τις ενεργειακές δαπάνες σου κατά 90 θερμίδες την ημέρα. Ακούγεται ίσως σαν μεγάλη ποσότητα τσαγιού καθημερινά, αλλά δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα όταν για παράδειγμα το πίνεις παγωμένο.

Μην μειώσεις απότομα τις θερμίδες


Είναι μια από τις πιο απογοητευτικές πραγματικότητες της δίαιτας, δηλαδή αν κόψεις πάρα πολλές θερμίδες, ο μεταβολισμός σου «σκέφτεται» τον χρόνο μέχρι το επόμενό σου γεύμα σαν να είναι «λεπτός» και βάζει τρόπον τινά «διαλείμματα» στην καύση λίπους για εξοικονομήσει ενέργεια, εξηγεί ο Hunter. Εδώ είναι το τέχνασμα για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σου πανέτοιμος, ενώ βρίσκεσαι σε δίαιτα. Φάε αρκετές θερμίδες ώστε τουλάχιστον να ταιριάζουν με αυτές που καις κατά τη διάρκεια του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας σου (δηλαδή αυτές που θα κάψεις, αν μείνεις στο κρεβάτι όλη την ημέρα). Για παράδειγμα είναι περίπου 1330 θερμίδες για μια γυναίκα 40 χρονών με 1,63 ύψος και βάρους 68 κιλών.

Ξεκίνησε να τρως πρωινό

Βεβαιώσου λοιπόν ότι τρως πρωινό. Τρώγοντας ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα το πρωί (όπως ένα γεύμα με βρώμη, αμύγδαλα και μούρα, ή μια ομελέτα με σπανάκι και φέτα, με μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως), λίγο μετά αφότου σηκωθείς από το κρεβάτι, κυριολεκτικά ξυπνάει τον μεταβολισμό σου. «Τρώγοντας πρωινό είναι σαν να τροφοδοτείς τη μηχανή σου και αυτή να συνεχίζει να επανατροφοδοτείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί ο Hyman. Είναι δύσκολο να αντιληφθείς αυτά τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (μια τρέχουσα έρευνα, που καταγράφει 5.000 ανθρώπους που έχασαν κατά μέσο όρο 30 κιλά και το κράτησαν μακριά περισσότερο από πέντε χρόνια), το 78% από αυτούς που κράτησαν μακριά, είναι αυτοί που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα.

Σκέψου την Πρωτεΐνη


Το σώμα σου αφομοιώνει πρωτεΐνες πιο αργά από ότι το λίπος ή τους υδατάνθρακες, έτσι ώστε να αισθάνεσαι περισσότερο πλήρης (αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν καταναλώσεις πρωτεΐνη για πρωινό). Επιπλέον, μπορεί επίσης να δώσει μια ώθηση στο μεταβολισμό σου. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση, το σώμα σου χρησιμοποιεί περίπου το 10% της πρόσληψης θερμίδων για την πέψη. Έτσι, επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κάψει την πρωτεΐνη από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, το σώμα σου δαπανά περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες σε μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες. Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος, η οποία είναι ο καλύτερος λιπο – καυστήρας.

Επιμέλεια:

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας


Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X