Running-Magazine-Logo

9 οφέλη για το αυγό που ίσως δε γνωρίζεις

augo diatrofi

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το τρώμε κάθε μέρα … ξέρουμε όμως τι μας προσφέρει;;

Θρεπτική αξία αυγών και η ευεργετική τους δράση:

1)Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

2)Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών ή του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

3)Το ασπράδι του αυγού αποτελείται 45% από πρωτεΐνες, ενώ ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

4)Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες, ενώ από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια.

6)Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι περίπου ίδια με τις ιδανικές αναλογίες πρόσληψης λίπους στην διατροφή μας, δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

7)Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.

8)Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σου από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται στη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού προσφέρουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή σου, προλαμβάνεις την εκφύλιση της όρασης λόγω γήρατος.

9)Εκτός όμως από αυτές τις ουσίες έρευνες έδειξαν ότι έλλειψη χολίνης (ουσία του αυγού) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιβραδύνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης. Χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει φανεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Η χοληστερίνη του αυγού

Τα τελευταία χρόνια το αυγό είναι ενοχοποιημένη τροφή για τη χοληστερίνη που περιέχει καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Ωστόσο το αυγό περιέχει «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή. Στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ παρόμοια είναι και η σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

ΘΩΜΑΣ Β. ΚΡΑΜΠΟΚΟΥΚΗΣ

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X