Running-Magazine-Logo

Γιορτινά γεύματα έως 400 θερμίδες

galopoula xristougenna

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Δες επιλογές για το γιορτινό τραπέζι, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 400 θερμίδες!

Σαλάτα

Το κυρίως γεύμα θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει με την κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας σαλάτας, η οποία θα μας προκαλέσει έναν αρχικό κορεσμό, έτσι ώστε να μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Η σαλάτα επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, νερό, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει ελάχιστες θερμίδες. Μπορείτε να συνδυάσετε πράσινα ανάμεικτα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, iceberg) μαζί με ωμά (ρόδι, κομμένες φέτες από μήλο) ή αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο) και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, όπως άπαχη μυζήθρα ή κατίκι Δομοκού. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλο ή τριμμένο καρύδι. Αποφύγετε να προσθέσετε σως που περιέχει μαγιονέζα, η οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και αντικαταστήστε την με σως γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά. Προσέξτε επίσης στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα βάλετε! Μην το παρακάνετε, γιατί ως γνωστόν, παρόλο που το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστο λίπος (καλό και υγιεινό λίπος), προσδίδει πολλές θερμίδες.

Σαν κυρίως γεύμα, οι πιο ενδεδειγμένες επιλογές κρέατος είναι οι ακόλουθες, οι οποίες δεν είναι τόσο επιβαρυμένες σε λίπος και συνεπώς θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα αποτελεί μία από τις top επιλογές για το τραπέζι των Χριστουγέννων αλλά και την Πρωτοχρονιά για κάποιους. Όταν μαγειρευτεί ψητή (λευκό άπαχο κρέας, χωρίς πέτσα) μας αποδίδει λίγες θερμίδες. Προτιμήστε το στήθος έναντι του μπουτιού, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και αποφύγετε τελείως να φάτε την πέτσα. Μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, φώσφορο (δομικό συστατικό των οστών και δοντιών), κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, Β12: βοηθούν στη λειτουργία των νευρώνων). Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ψητά λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες) ή κάστανα (περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) ή καστανό ρύζι (πλούσιο σε φυτικές ίνες) ή ψητή πατάτα (με τη φλούδα, περιέχει βιταμίνη C και κάλιο).

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο (λευκό άπαχο κρέας, χωρίς πέτσα) αποτελεί μία εξίσου καλή επιλογή, χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με τη γαλοπούλα. Το μαγειρεύουμε και εκείνο ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα, συνοδεύοντάς το με πατάτα ψητή ή καστανό ρύζι ή ψητά λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, κατά το ψήσιμό του μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή μέλι μαζί με το ελαιόλαδο, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμο. Προτιμήστε και σε αυτή την περίπτωση το στήθος έναντι του μπουτιού, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και αποφύγετε τελείως να φάτε την πέτσα. Το κοτόπουλο μας προσφέρει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τη γαλοπούλα.

Χοιρινό

Προτιμήστε χοιρινό φιλέτο ή ψαρονέφρι, που είναι τα πιο άπαχα μέρη του χοιρινού. Στην πιο απλή του μορφή, δηλαδή ψητό, μας αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε να το συνοδέψετε, όπως και τα παραπάνω κρέατα, με αποξηραμένα φρούτα ή ψητά λαχανικά ή καστανό ρύζι ή πατάτα ψητή. Τα παραπάνω μέρη του χοιρινού μας προσδίδουν λίγες θερμίδες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο (συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού), σελήνιο (αντιοξειδωτικό, έναντι καρκίνων) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12).

Μοσχάρι

Προτιμήστε φιλέτο μοσχάρι που είναι το πιο άπαχο μέρος του μοσχαριού, το οποίο θα ψήσετε στο φούρνο με πατάτες ή/ και δαμάσκηνα ή μπορείτε να το συνοδέψετε με ψητά λαχανικά ή καστανό ρύζι. Επίσης, το φιλέτο μοσχάρι μάς παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το χοιρινό αλλά έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Πίτα

Αν δεν είστε λάτρεις του κρέατος ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, τότε μπορείτε να καταναλώσετε σαν κυρίως γεύμα ένα κομμάτι σπιτική πίτα (όπως μανιταρόπιτα, μυζηθρόπιτα, σπανακόπιτα), η οποία ενδεχομένως θα υπάρχει στο τραπέζι.
Συμβουλή: Προσπαθήστε να γεμίσετε μια φορά το πιάτο σας με μια σχετικά ικανοποιητική ποσότητα φαγητού από το κυρίως γεύμα, έτσι ώστε να μη μπείτε στη συνέχεια στον πειρασμό να το ξαναγεμίσετε και χάσετε έτσι τον έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσετε. Πέρα από την ποιότητα του γιορτινού γεύματος, είναι εξίσου σημαντική και η ποσότητα που θα καταναλωθεί!

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X