Running-Magazine-Logo

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

solomos amigdala

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ένα βαρύ κρυολόγημα ή μια εποχιακή γρίπη μπορεί να καθυστερήσει την προσωπική σου προπόνηση και κατ’ επέκταση τον προγραμματισμό για τους στόχους που έχεις θέσει.

 

Όταν ένας παθογόνος μικροοργανισμός εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, τα λευκά αιμοσφαίρια προσπαθούν να καταποντίσουν τον ιό. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη δημιουργία κυττάρων που είναι σχεδιασμένα να καταπολεμήσουν τον ιό σε μελλοντική προσβολή. Όμως, μερικά διατροφικά λάθη μπορούν να κάνουν αδύναμο το σώμα σου. Γι’ αυτό, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών έχει ζωτική σημασία για την άμυνα του σώματός σου.

Αυτές οι τροφές θα σε βοηθήσουν να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με τα κατάλληλα “όπλα”:

Αμύγδαλα

almonds

Τα αμύγδαλα είναι εφοδιασμένα με ένα ντουέτο τονωτικών ουσιών που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα (βιταμίνη Ε και μαγγάνιο) και παρέχουν το 37 % των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτές. Πολλοί δρομείς έχουν χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις δύο ουσίες με αποτέλεσμα να μην έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμβουλή: Δοκιμάστε να προσθέσετε αμύγδαλα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σας ακόμα και να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Σολομός

salmon

30 γραμμάρια σολομού περιέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη D. Η θρεπτική αυτή βιταμίνη βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Ο σολομός παρέχει επίσης πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού.

Συμβουλή: Ανακατέψτε με ψιλοκομμένο σέλινο, μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο σε μια πίτα ολικής αλέσεως για ένα γρήγορο γεύμα αποκατάστασης, μετά το τρέξιμο.

 

Χόρτα – Βλήτα

collard-greens

Η συγκεκριμένη κατηγορία λαχανικών παρέχει στον οργανισμό το 45% των ημερήσιων αναγκών του σε φυλλικό οξύ. Αυτό το σύμπλεγμα βιταμινών Β, βοηθά στην παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε φορά που το σώμα σας ετοιμάζεται για την καταπολέμηση ενός παθογόνου οργανισμού.

Συμβουλή: Σοτάρετε ή μαγειρέψτε τα στον ατμό και προσθέστε τα στη σαλάτα σας χωρίς τα κοτσάνια.

Βρώμη

oats

Η βρώμη περιέχει μια ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία ενισχύει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Σε μία μελέτη, τα ποντίκια εργαστηρίου που έλαβαν τη βήτα-γλυκάνη για 10 ημέρες είχαν λιγότερες αναπνευστικές λοιμώξεις μετά από το γνωστό τους τρέξιμο στη ρόδα, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Συμβουλή: Προσθέστε βρώμη στα δημητριακά σας και συνδυάστε με γάλα ή γιαούρτι.

Κεφίρ

kefir

Να και μία, όχι και τόσο διαδεδομένη τροφή στη χώρα μας! Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Συμβουλή: Προσθέστε το σε τηγανίτες, πουρέ πατάτας και σούπες.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X