Running-Magazine-Logo

Απώλεια βάρους: 8 λάθη που κάνουν οι δρομείς

treksimo zevgari

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Μόλις γυρίσατε από το τρέξιμο και αναρωτιέστε πόσες θερμίδες χάσατε; Οι πιθανότητες δείχνουν πως οι σκέψεις σας, ξεπερνούν την πραγματικότητα. Η υπερεκτίμηση στο κάψιμο των θερμίδων είναι το μεγαλύτερο θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δρομείς.

Εδώ είναι και τα 8 λάθη που πρέπει να αποφύγεις:

– Λάθη στο μέτρημα των θερμίδων

Είναι αλήθεια πως με το τρέξιμο θα κάψετε τις περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλη δραστηριότητα. Ο μέσος άνδρας καίει 124 θερμίδες ανά χιλιόμετρο και η μέση γυναίκα 105. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τρέχουν 3 χιλιόμετρα θα κάψουν από 315 έως 372 θερμίδες. Πολλές φορές όμως γίνονται και λάθη στους υπολογισμούς που οφείλονται στην κατανάλωση παχυντικών γευμάτων ή ροφημάτων, μετά το τρέξιμο. Εάν είστε επιρρεπείς με αυτό προσπαθήστε να καταναλώσετε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες μετά την προπόνηση. Αλλιώς δεν θα έχετε χάσει τις θερμίδες που υπολογίζατε.

– Αποφεύγετε τα λίπη

Το σώμα σας χρειάζεται λίπος για να απορροφήσει τις βιταμίνες A, D, E και K καθώς και για να ρυθμίζει την πείνα. Τα λίπη απορροφώνται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, κρατώντας όσο πιο μακρυά γίνεται την αίσθηση της πείνας. Ένα μη λιπαρό γεύμα δε βοηθά και τις ορμόνες του οργανισμού καθώς τις αφήνει “απροστάτευτες”. Γι’ αυτό καλό είναι το λίπος να φτάνει το 20-30% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνετε. Αποφύγετε όμως τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Βασιστείτε σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια).

– Τρέχετε με άδειο στομάχι

Ίσως να το έχετε ακούσει ότι αν τρέχετε χωρίς να έχετε φάει πρωινό, το σώμα σας θα κάψει περισσότερο λίπος. Αλλά αυτό δε λειτουργεί με τον τρόπο που νομίζετε. Αντί να αναζητούν άμεσα λίπος, οι μύες σας καίνε υδατάνθρακες που έχουν αποθηκευτεί στον οργανισμό σας ως γλυκογόνο. Έτσι το σώμα σας θα αρχίσει να εξαντλείται, αναγκάζοντάς σας να επιβραδύνετε και κατά συνέπεια να χάνετε λιγότερες θερμίδες. Εάν πρόκειται να τρέξετε για 30 λεπτά δε χρειάζεται να φάτε κάτι, αλλά σε περίπτωση που τρέχετε περισσότερο τότε ένα γεύμα 100 με 200 θερμίδων 1 ώρα πριν το τρέξιμο είναι απαραίτητο (πχ μπανάνα).

– Μένετε νηστικοί μετά το τρέξιμο

Αφού έχετε διανύσει μεγάλες αποστάσεις οι μύες σας έχουν καταβροχθίσει όλο το γλυκογόνο που χρειαζόντουσαν και τώρα “πεινάνε”. Αρκετοί είναι οι δρομείς που δεν νιώθουν πεινασμένοι μετά το τρέξιμο. Ωστόσο όταν οι μύες τους “ξυπνήσουν” μετά από κάποιο διάστημα, θα θέλουν να φάνε το οτιδήποτε. Προτιμήστε κάτι με λιγότερες από 200 θερμίδες μετά το τρέξιμο και θα είστε μια χαρά.

– Καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της διαδρομής

Είστε εθισμένοι σε αυτό; Μπορεί να συσσωρεύονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, με αυτήν την τακτική. Για τρέξιμο που διαρκεί λιγότερο από ώρα, αποφύγετε τα τζελ και τα αθλητικά ποτά. Το νερό αρκεί. Όσοι όμως τρέχουν πάνω από μία ώρα θα πρέπει να καταναλώνουν 30-60 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ώρα προπόνησης.

– Καταναλώνετε πολλές θερμίδες

Το αλκοόλ είναι ένας ύπουλος εχθρός για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2012, αποδείχτηκε πως οι ενήλικες Αμερικάνοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 100 θερμίδες ημερησίως από το αλκοόλ. Το ίδιο “εχθρικά” αποδεικνύονται και τα γλυκαντικά που είναι κρυμμένα στον καφέ, το τσάι, τη σόδα αλλά και τους χυμούς. Τα περισσότερα υγρά που πίνετε πρέπει να μην έχουν θερμίδες όπως το νερό και το τσάι χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη!

– Προσπαθείτε να έχετε βιαστικά αποτελέσματα

Πολλές φορές οι προσδοκίες μερικών ξεφεύγουν από το κανονικό καθώς κατακλύζονται από εικόνες διάσημων που έχουν χάσει πολύ γρήγορα βάρος. Όταν όμως προσπαθήσετε να έχετε γρήγορα αποτελέσματα, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει και στην εγκατάλειψη του σχεδίου σας για απώλεια βάρους. Γι’ αυτό κάντε μικρές αλλαγές στη δίαιτά σας, τρώγοντας για παράδειγμα ένα υγιές πρωινό κάθε μέρα.

– Δεν κάνετε επαναξιολόγηση

Τα μεγαλύτερα σώματα καίνε και περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν “ξεκουράζονται”. Γι’ αυτό όσο περισσότερο βάρος θέλετε να χάσετε, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε και αποτελέσματα. Αλλά όσο το σώμα σας προσαρμόζεται, αρχίζει να καίει και λιγότερες θερμίδες. Κάθε φορά που χάνετε 10-15% του βάρους σας, προσπαθήστε να αναπροσαρμόσετε την ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων σας.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X