Running-Magazine-Logo

Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά από 30 λεπτά τρέξιμο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Στα πρώτα δευτερόλεπτα

Οι μύες σας να αρχίζουν να χρησιμοποιούν τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), τα μόρια της ενέργειας που παράγει το σώμα σας από την τροφή. Αισθάνεστε μία έκρηξη ενέργειας; Είναι η μετατροπή της ATP σε ADP (διφωσφορική αδενοσίνη). Η διαδικασία θα επαναληφθεί αντίστροφα με μετατροπή της ADP σε ATP ξανά.

Στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα

Για να απελευθερώσουν περισσότερη ATP τα κύτταρα σας διασπούν περισσότερο γλυκογόνο, μία μορφή γλυκόζης που είναι αποθηκευμένη στους μύες σας. Τα κύτταρα τραβούν κατευθείαν γλυκόζη από το αίμα και οι μύες απελευθερώνουν γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να νιώθετε το γνωστό “έγκαυμα”, το οποίο δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε στη διάρκεια σωματικής καταπόνησης.

Στα επόμενα πρώτα λεπτά

Η καρδιά σου αρχίζει να χτυπά γρηγορότερα και τα μυϊκά σας κύτταρα απαιτούν εισροή οξυγόνου για να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση της γλυκόζης. Τώρα αρχίζετε να καίτε θερμίδες, πολλές από τις οποίες είχαν αποθηκευτεί και ως λίπος στον οργανισμό σας. Οι ιδρωτοποιοί αδένες απελευθερώνουν την υγρασία για να σας προστατέψουν από την υπερθέρμανση.

Στα πρώτα 10 λεπτά

Εφόσον είστε σε καλή κατάσταση το σώμα και οι μύες σας μπορούν να σας κρατήσουν σε εγρήγορση με αποτέλεσμα νιώθετε πιο δυνατός. Εάν όμως δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση κάθε λεπτό που περνά θα κουράζεστε ακόμα περισσότερο.

Στα πρώτα 30 λεπτά

Η ζήτηση ενέργειας στον οργανισμό σας πέφτει και ο ρυθμός αναπνοής σας επιστρέφει στο φυσιολογικό. Θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια. Ο εγκέφαλός σας είχε πυροδοτήσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Η επίδραση της άσκησης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να μειώσει ακόμα και την επιθυμία σας για σοκολάτες! Μην ανησυχείτε πάντως αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά, το σώμα σας πλέον έχει δημιουργήσει κάποιες αποθήκες γλυκογόνου που δε θα μετατραπεί σε λίπος.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X